divendres, 5 de gener del 2024

PROJECTE TEIXINT (NOVEMBRE DEL 2023)

 Teixint.

 Un projecte de reinterpretació plàstica al voltant de l’obra 

de Josep Royo exposada al MAMT

 Teixint és un projecte de reinterpretació de l’obra de Josep Royo, que l’alumnat de 2n de batxillerat d’arts plàstiques de l’Institut Jaume I de Salou, realitza en col·laboració amb el Museu d’Art Modern de Tarragona. 

 


Lexposició retrospectiva titulada Una forma oberta que cau a pes, que ha organitzat el Museu d’Art Modern de Tarragona amb la finalitat de restituir la figura de Josep Royo en el context de l’art contemporani, és el marc de referència d’aquest projecte. L’objectiu és analitzar els elements plàstics que l’artista tèxtil plasma en els seus tapissos, per a desenvolupar un treball personal amb un llenguatge artístic propi, atorgant un nou significat al concepte de dibuix artístic, i vincular-ho a l’experiència vital de l’alumnat.

 

Si entrem en detall en les estratègies plàstiques i tècniques de l’artista, obtenim un punt de partida molt ric per a l’alumnat. El primer que impacta és el concepte d’obra oberta, entesa des d’un sentit ampli. Oberta perquè són peces que traspassen la bidimensionalitat i entren en el terreny del volum i l’espai. Royo utilitza cordes i cordills de diferents gruixos creant formes quasi escultòriques i tridimensionals. Oberta perquè sovint presenta forats molt suggeridors, solapacions de teixits, que possibiliten una mirada polièdrica de les peces, on s’intueix que va més enllà del tapís. Sovint ens trobem davant de formes orgàniques, que trenquen la quadrícula del tapís, que es cargolen, que s’ondulen, que ens recorden les escultures toves de Robert Morris, que fugen del format rectangular. Oberta perquè incorpora el collage i l’assemblage, jugant amb elements no artístics, tal com ho feien els artistes surrealistes com Joan Miró i els seus objets trouvé, o amb materials “pobres” com els artistes del Povera italià.


La gamma de colors terra, els ocres, els vermells, els negres o els blancs, configuren una harmonia constant en els tapissos de Royo. Semblen tapissos lligats a la terra, a les arrels, on hi combina aquesta paleta limitada de colors amb contrastos de llum i valor per emfatitzar la suggestió i la textura. La seva, certament, és una obra més tàctil que no pas visual.

 

Es proposa així, que l’alumnat prengui de referència alguns d’aquests ingredients estudiats de l’obra d’en Royo, i en realitzi una interpretació on fusioni el dibuix i el treball amb el fil i els cordills. Dibuixar a l’espai, dibuixar amb el fil, cosir sobre el paper, fusionar traç de dibuix i fil cosit, estripar, foradar, tallar, unir i recosir, jugar amb les textures visuals i tàctils, fugir del format quadrat, enganxar-hi elements suggeridors, sortir de la bidimensionalitat i traspassar cap al volum, a l’espai, superposar teles, cordills, cordes, explorar els efectes de tensió i de la caiguda dels fils i les llanes, mantenint-se en una gamma de colors afí amb la que treballa l’artista.

Però es demanarà que aquesta interpretació la porti al seu terreny personal: teixint, en gerundi, remet a una acció en permanent canvi, i d’aquí se’n pot fer una metàfora amb el moment vital de l’alumnat. Representar amb llenguatge abstracte i elements graficoplàstics el passat (d’on vinc) el present (on sóc) i el futur (cap on em dirigeixo) l’ajudarà a mobilitzar un discurs propi i a cercar un llenguatge propi.

Teixint és un projecte que es durà a terme a l’Institut Jaume I de Salou durant el mes de novembre. En una segona fase, que es desenvoluparà al Museu d’Art Modern al gener, amb l’equip pedagògic, l’alumnat haurà d’acabar la seva reinterpretació de l’obra.        

Els objectius d’aquest projecte són diversos: conèixer l’obra d’un artista proper. Conèixer la tasca pedagògica i de difusió que duen a terme els museus en l’actualitat, com és el Museu d’Art Modern de Tarragona, de la mà del seu Equip Pedagògic. I oferir l’oportunitat als nostres estudiants d’arts plàstiques de posicionar-se com a artistes en la cerca d’un llenguatge propi al voltant de certs conceptes vitals. Són propostes que van més enllà de les aules i que amb la col·laboració del museu transcendeixen el que es fa a classe. La intenció final és crear una exposició virtual de les obres dels alumnes que es podrà visitar des de les xarxes socials de l’Institut Jaume I de Salou.

Tot seguit us passo un vídeo resum de la primera fase del projecte:


I aquí teniu les imatges:

Adrià Vila Parra


Ainhoa Martínez Camacho


Alina Zlakomanova


Aroa Zaratán Tamayo


Carla Barenys Sardà


Carla Bonfill Jubert


Carla Oliva Escribano


Daniela Rueda Avellán


David Aguirre Molina


David Marín Pinel


Juan Camacho Pérez


Juan Carlos Martínez Hidalgo


Lucia Mantecón Bracons


Lucía Domínguez Leva


Matías Bolart García


Miranda Morales Navarro


Nicole Verhaeren Méndez


Noelia Ruiz Puerto


Norma Pascual Sanjuán


Rocío Romero Martínez


Valentina Rembado Soro


Violeta Gómez Nieto


Èrica Martínez Valencia



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada